I AM THAT GIRL: “Η ταυτότητα ενός ξεχασμένου κοριτσιού”

CaptureSADJSUHJSAD

Διαβάστε την συνέντευξη στ’αγγλικά – ΕΔΩ

Αρκετά κορίτσια, σε πολλές χώρες του κόσμου, έχουν υποστεί διαφόρων ειδών διακρίσεων από την κοινωνία, κάνοντάς τις έτσι να πιστεύουν ότι είναι λιγότερο σημαντικά από τα αγόρια.

Στην πραγματικότητα, καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων, οπότε εξακολουθεί να υπάρχουν διακρίσεις. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα ποσοστά αλφαβητισμού των γυναικών είναι εξαιρετικά χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών στις πλείστες αναπτυσσόμενες χώρες. Γι’ αυτό το λόγο η εκπαίδευση είναι σημαντική και απαραίτητη τόσο για την επιβίωση όσο και την ενδυνάμωση των κοριτσιών. Άλλωστε με την εκπαίδευση θα μπορούσε να βελτιωθεί θεαματικά ο “δείκτης” της φτώχειας.

Από το 2011 έως το 2020,142 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια αναμένεται να εξαναγκαστούν να παντρευτούν άνδρες, οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, με την συμβολή των Ηνωμένων Εθνών καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων, το μαρτύριο αυτό μπορεί να εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, από πρόσφατη έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι η ενθάρρυνση των κοριτσιών να μείνουν στο σχολείο μπορεί να μειώσει τον γάμο ανήλικων κοριτσιών.

Πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κοριτσιών αλλά και πώς να τις ενδυναμώσουν, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στον κόσμο και να μπορούν να εκφράσουν τα πιστεύω τους, τους φόβους τους και τις πεποιθήσεις τους. Η φωνή των νεαρών κοριτσιών πρέπει να ακουστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ομοίως, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “I AM THAT GIRL” παρέχει έναν ασφαλή χώρο σε όλα τα κορίτσια που αισθάνονται ανασφαλείς. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο “Anna Krith’s Lifestyle”, η Eιδικευόμενη Εταιρικών Σχέσεων και Social Media του “I AM THAT GIRL”, Αhnalin Barkhimer τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ενθαρρύνονται τα κορίτσια, επιτρέποντάς τους έτσι να “αναπνέουν” και να μην καταναλώνουν πλέον ενέργεια προσπαθώντας να τα κρατήσουν όλα μέσα. Επιπλέον, μοιράζεται εμπειρίες κοριτσιών που αντιμετώπισαν δυσκολίες και παρέμειναν σιωπηλές ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το σκάνδαλο Weinstein υπενθύμισε στις γυναίκες ότι δεν είναι μόνες.

Μάθετε πώς ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός, παρέχει προσωπική ανάπτυξη και “ξεκλειδώνει” την ψυχή των “σιωπηλών” κοριτσιών, διαβάζοντας την ακόλουθη συνέντευξη.

A: Anna Krith – Δημοσιογράφος

A.B: Ahnalin Barkhimer – Eιδικευόμενη Εταιρικών Σχέσεων και Social Media του “I AM THAT GIRL”

Συνέντευξη:

Α: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το “I AM THAT GIRL” και γιατί επέλεξαν αυτό το όνομα;

A.B: Λοιπόν, όλα άρχισαν όταν η Alexis Jones, η Ιδρυτής του οργανισμού δηλαδή, σκέφτηκε αυτό τ’όνομα καθώς συζητούσε με κάποια κορίτσια. Ουσιαστικά, μιλούσαν για το πώς πάντα υπάρχει “αυτό το κορίτσι” με το οποίο θα ήθελες να είσαι φίλος ή του μοιάσεις, όμως στην ουσία αντιλήφθηκε ότι ποτέ κανείς δεν βλέπει τον εαυτό του ως “αυτό το κορίτσι”. Το “I AM THAT GIRL” είναι ένα μέρος όπου τα κορίτσια μπορούν να υποστηρίξουν η μια την άλλη, ν ‘αποκτήσουν εμπιστοσύνη και να είναι “αυτό το κορίτσι”.

image2SADIASDi

A: Πώς ο οργανισμός σας παρέχει «ηγεσία» και «προσωπική ανάπτυξη» σε κορίτσια στο Λύκειο;

Α. Β: Το «I AM THAT GIRL» παρέχει στα κορίτσια έναν ασφαλή χώρο για να είναι αυθεντικά. Τα κορίτσια κάνουν συναντήσεις και μιλούν για ζωτικής σημασίας θέματα όπως είναι η “εικόνα” του σώματος, η ψυχική υγεία, οι σχέσεις, το σχολείο, η οικογένεια. Το γεγονός ότι έχουν την δυνατότητα ν ‘ανοιχτούν και να μιλήσουν γι’αυτά που τις προβληματίζουν τους επιτρέπει “ν’αναπνέουν” καθώς δεν καταναλώνουν πλέον ενέργεια προσπαθώντας να τα κρατήσουν όλα μέσα τους. Όταν τα κορίτσια μαθαίνουν ν’ υποστηρίζουν αντί να ανταγωνίζονται, τότε διαμορφώνεται η ηγεσία και αυτομάτως ενδυναμώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται στην καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, τα κορίτσια δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να είναι αυτά όπως η κοινωνία τις αναγκάζει να είναι αλλά μαθαίνουν να είναι απλά ο εαυτός τους.

Α: Περιέγραψέ μου μια ιστορία/εμπειρία από ένα κορίτσι που έχετε βοηθήσει ως οργανισμός.

Α.Β: Θα σας πω μια περυσινή εμπειρία που είχα. Όταν φοιτούσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και ήμουν υπεύθυνη για ένα κομμάτι του οργανισμού, τα πράγματα ήταν δύσκολα, καθώς έπρεπε να κερδίσουμε κι’άλλα μέλη. Μερικές φορές, σκέφτηκα να παραιτηθώ, όλα άλλαξαν όταν στην τελευταία συνάντηση της χρονιάς, δύο κορίτσια που είδαν το διαφημιστικό φυλλάδιο του οργανισμού, είπαν ότι ήθελαν να γίνουν μέλη. Μάλιστα, όταν πέρασε καιρός μου είπαν πως το να γίνουν μέλη στον οργανισμό, τους βοήθησε να ξεπεράσουν πολλά από τα προβλήματα που είχαν και ότι μπορούσαν πλέον να μιλούν γι’αυτά που βιώνουν και να είναι ο εαυτός τους. Μέσα σ’ενα σχολείο με περισσότερους από 35.000 μαθητές, τους δώσαμε την ευκαιρία ν’ακουστούν, και αυτή η εμπειρία είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μου θυμίζει καθημερινά ότι αξίζει να ρισκάρουμε.

I AM THAT GIRL.docx 2

Α: Γιατί κάποιος να γίνει μέλος στο “I AM THAT GIRL”;

Α.Β: Το πραγματικό ερώτημα είναι “γιατί να μην γίνει;” Το “I AM THAT GIRL” είναι μια κοινότητα κοριτσιών που αλληλοστηρίζονται. Είναι ένας τόπος όπου μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα, ν ‘ανοιχτείς, να υποστηρίξεις κάποιον και να αγαπηθείς χωρίς να σε κρίνει ο οποιοσδήποτε. Επιπρόσθετα, ο οργανισμός δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για τα κορίτσια και τους υπενθυμίζει την αξία τους ενώ παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να νιώθεις σαν το “σπίτι” σου.

Α: Στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρεται η εξής φράση «Κάθε φορά που κοιτάζομαι στον καθρέφτη θα θυμάμαι ότι δεν είμαι μόνη, ότι είμαι όμορφη, ότι η “φωνή” μου έχει σημασία και ότι έχω ισχύ». Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό κίνητρο για την ενδυνάμωση των κοριτσιών. Δεν συμφωνείτε;

Α.Β: Ναι, φυσικά, συμφωνώ! Είμαι το είδος του ατόμου που σκέφτεται συνεχώς τι δεν έχει κάνει με τη ζωή της, τι δεν είναι ή τί δεν έχει. Συνεχώς, συγκρίνω τον εαυτό μου με την πραγματικότητα που πρεσβεύουν οι άλλοι στα social media. Κάπως, έτσι θυμίζω στον εαυτό μου ότι την πραγματική του αξία.

i am jj

A: Θα κάνετε κάποια projects ή εκστρατείες ώστε ν’ακουστούν οι φωνές των κοριτσιών;

Α.Β: Ναι, έχουμε ήδη κάποια στα σκαριά. Υποθέτω ότι το 2018 θα είναι μια εκπληκτική χρονιά για τα κορίτσια μας, αλλά δεν μπορώ να πω πολλά ακόμα. Όλοι θα πρέπει απλώς να μας ακολουθήσουν στις πλατφόρμες μας στα Social Media και να γίνουν υποστηρικτές, έτσι ώστε να ενημερώνονται για όλα τα εκπληκτικά events που έχουμε προγραμματίσει αυτό το έτος.

Α: Μετά το σκάνδαλο του Weinstein, πολλές προσωπικότητες και γυναίκες εκεί έξω βρήκαν επιτέλους τη “φωνή” τους Φέτος μπορούμε να δούμε και να νιώσουμε την αλλαγή. Εσύ πώς το εκλαμβάνεις όλο αυτό 💭;

Α.Β: Αρχικά, ν ‘αναφέρω ότι η φράση “ME TOO” υπήρχε και στον οργανισμό μας: H Alexis Jones πάντα έλεγε ότι : “Οι δύο πιο ισχυρές λέξεις στο αγγλικό λεξικό είναι: “ME TOO.” Αυτές οι λέξεις μάς υποδεικνύουν ότι δεν είμαστε μόνοι. Νομίζω ότι το σκάνδαλο Weinstein, το οποίο “κόστισε” το ψυχικό σθένος στις γυναίκες λόγω των παρενοχλήσεων από τον Παραγωγό, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αφύπνιση των γυναικών ότι δεν είναι μόνες και ότι είναι πιο ισχυρές ενωμένες. Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα δούμε τόσες πολλές ακόμη γυναίκες-διάσημες και μη- ν ‘ανοίγονται και κάπως έτσι να σπάζουν το κατεστημένο.

Screen_Shot_2017-11-06_at_4.59.20_PMDSDS

Α: Τι θα λέγατε σ΄ένα κορίτσι που φοβάται ν’αντιμεπωπίσει τα θέλω της;

Α.Β: Προσωπικά, παλεύω με τους φόβους που έχω δημιουργήσει από την παιδική μου ηλικία. Πρόσφατα, μου είπαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους ξεπεράσω είναι ν’αφεθώ για να μπορέσω να τους υποτάξω.. Οπότε η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω σ’ενα φοβισμένο κορίτσι είναι να της υπενθυμίσω ότι δεν είναι μόνη, και όσο τρομακτικοί κι αν είναι, θα τους νικήσει και θα βγει πιο δυνατή.

Α: Πώς μπορεί ο οργανισμός σας, να βοηθήσει νεαρά κορίτσια ανά το παγκόσμιο🌍;

ΑΒ: Ο οργανισμός θα δώσει στα κορίτσια μια ομάδα υποστήριξης που είναι αναγκαία στην καθημερινή τους ζωή. Κάποιες φορές είναι πραγματικά τρομακτικό να πηγαίνει κάποιος στο Γυμνάσιο ή στο Κολέγιο και να μην γνωρίζει κανέναν. Έτσι ο Οργανισμός εξασφαλίζει στα κορίτσια που είναι μακριά από το σπίτι τους γνήσιες φιλίες. Αυτό που έχει σημασία, είναι τα κορίτσια να θυμούνται ότι έχουν “φωνή” και τα δικά τους θέλω” μπορούν ν ‘ακουστούν.

DXNXnWxVMAYcc3dDSSDDS

Α: Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που έχεις αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά βγήκες πιο δυνατή μέσα από αυτή την εμπειρία;

ΑΒ: Νομίζω ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείται κάποιος να κάνει είναι να κόψει δεσμούς με κάποιον που θεωρούσε φίλο του. Αυτό χρειάστηκε να κάνω και εγώ. Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει πιο εύκολο αυτό αλλά πάντα μέσα σου πονάς. Εντούτοις, η δυνατότητα να φύγεις από μια σχέση που δεν σε βοηθά να ωριμάσεις, είναι σημαντικό καθώς αν κάνεις το βήμα αυτό, τότε θα νιώσεις ελεύθερος και έτσι θα δημιουργήσεις το δικό σου “μονοπάτι” ζωής.

Α: Πώς μπορούν τα κορίτσια να αφήσουν το “σημάδι” τους στον κόσμο;

ΑΒ: Νομίζω ότι όλα αρχίζουν από το πώς νιώθουμε μέσα μας. Τα κορίτσια θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κατά πόσο μπορούν να είναι αυθεντικές και να έχουν προτίστως προτεραιότητα τον εαυτό τους. Νομίζω ότι η μεταμόρφωση των κοριτσιών που θα μπορούσαν ν’ αφήνουν το “σημάδι” τους σε αυτόν τον κόσμο ξεκινά από το να φροντίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους. Μόλις λάβουμε το εν λόγω μήνυμα, τότε το “κύπελλο” της ζωής θα είναι γεμάτο, και έτσι θα μπορούμε να παρέχουμε “νερό” στους άλλους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s