Yπάρχει σχέση μετά την απιστία;

Η απιστία είναι κάτι που σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα σε μια σχέση, κυρίως αν γίνει γνωστή, αλλά ακόμα και αν δεν γίνει, αφού είναι πολύ πιθανό να προκαλεί τύψεις στο μέλος του ζευγαριού που τη διέπραξε, έχοντας ως αποτέλεσμα να φέρεται διαφορετικά στο/στη σύντροφό του/της. 

Γιατί, όμως, απιστούμε; Ποιοι υποκύπτουν συχνότερα; Κατά πόσον μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά τη σχέση μας μετά από μια απιστία;

Γιατί συμβαίνει η απιστία; 

Η απιστία δεν εμφανίζεται ξαφνικά αφού τα σημάδια έχουν ήδη φανεί: η σχέση έχει ήδη φθαρεί, έχει κουράσει και έχει δημιουργηθεί ρήγμα, αφήνοντας έτσι περιθώριο στο «τρίτο πρόσωπο» να εισχωρήσει και να καλύψει το κενό.

appwe.jpg

Ο «θύτης» και το «θύμα»

Η άπιστη συμπεριφορά πηγάζει από την ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης, και διογκώνεται από την αίσθηση ανυπαρξίας επικοινωνίας. Ποιος πραγματικά όμως, ευθύνεται για την κατάσταση;

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται τύψεις όταν έχουν απατήσει το/τη σύντροφό τους, όχι, όμως, για τους ίδιους λόγους. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι άντρες νιώθουν ενοχικά κυρίως για τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες αισθάνονται άσχημα κυρίως για τη συναισθηματική προδοσία, όπως το να ερωτευτείς έναν άλλον άνθρωπο.

Μπορεί να ξαναχτιστεί η σχέση;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συγχωρήσει κανείς την απιστία, από τη στιγμή που καταπατάται η “αποκλειστικότητα”. Ότι και να κάνει εκείνος που απίστησε, την τελευταία λέξη θα την πεί εκείνος που απατήθηκε.

H απιστία,ωστόσο, δεν ξεχνιέται ποτέ, αφού η ανάμνησή της δεν μπορεί να σβηστεί. Mπορεί όμως σιγά-σιγά να εξασθενήσει και να πάρει τη θέση μιας “σκοτεινής” στιγμής σε μια σχέση που κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται από αγάπη και αφοσίωση.

Συνήθως, μετά την απιστία η σχέση θα περάσει κρίση. Αν ο σύντροφος που απατήθηκε δεν μάθει το συμβάν ή δεν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για το άλλο μέλος του ζευγαριού, τότε μάλλον η κρίση ξεπερνιέται πιο εύκολα. Αν,όμως, το γεγονός μαθευτεί, τότε έχει μεγάλη σημασία το πώς θα αντιδράσει τόσο ο σύντροφος που απάτησε όσο και ο απατημένος.

Είναι ίσως αδιανόητο για πολλά ζευγάρια να αποδεκτούν το γεγονός πως έχουν απατηθεί. Εαν όμως, είναι ανοιχτοί στο να παραδεχτούν ότι ο σύντροφός τους ενέδωσε σε μια στιγμή αδυναμίας, τότε επιτρέπουν σε αυτόν που απάτησε να μετανοήσει και ν’αλλάξει τη συμπεριφορά του.

mma.jpg

Πως να γεφυρώσετε το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσά σας

Προσπαθήστε μαζί ν’ανακαλύψετε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός.  Όταν και είστε και οι δύο πρόθυμοι να εξετάσετε ποιοί λόγοι κρύβονται πίσω από αυτό που έγινε, η προσπάθεια σας να φτιάξετε τη σχέση σας είναι πιο πιθανό να επιτύχει. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε ίση υπευθυνότητα για αυτό που συνέβη.

Ένας άλλο βασικό σημείο είναι ο διάλογος, που δεν περιλαμβάνει εκρήξεις οργής και τάσεις αλληλοκατηγόριας. Στόχος δεν είναι να χρεωθεί ο ένας από τους δύο συντρόφους αλλά και οι δύο να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην επίλυση των δυσκολιών που υπάρχουν. Μέσω της επικοινωνίας ο καθένας θα εντοπίσει τα δικά του σφάλματα και μαζί με τον άλλο, σαν δυάδα, θα επαναπροσδιορίσουν τη σημασία και την αξία της σχέσης τους. Κάθε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον και οι δύο σύντροφοι το επιθυμούν.

Όταν η σχέση περνάει κρίση, δεν βλέπεις τα πράγματα που αξίζουν μέσα σ’ αυτή. Έτσι λοιπόν, πρέπει να αντιληφθείς  και να εντοπίσεις τι δεν πάει σωστά στη σχέση σου. Καλό θα ήταν και οι δύο να αναλάβουν την ευθύνη για τις αποτυχίες της σχέσης τους.

Τέλος, ο χρόνος παίζει καταλυτικό παράγοντα αφού ξεκαθαρίσετε το τοπίο και έχετε μια καθαρή εικόνα για την όλη κατάσταση. Μην πιέζετε τις καταστασείς και μην ξεπερνάτε το όριο. Όταν, πια θα έχετε κατασταλάξει τότε και μόνο τότε μπορείτε να πάρετε την τελεσίδικη απόφαση.

appp

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s